Vad menas med ordet lyx?

Lyx kan innebära väldigt olika saker, beroende på vilken typ av människa man är. Fattiga människor kan uppfatta de mest ordinära sakerna som lyx, då de inte har råd att äga dem. Om man kommer från en rik familj däremot, kan lyx nedvärderas av dessa personer, då de kan få allt som de pekar på. Rikare personer ser på lyx som någonting, som de kan unna sig ganska ofta, då de har gott om pengar att spendera på dyrare varor och resor.

En form av lyx kan vara en extra dyr villa, som ligger i ett exklusivt bostadsområde bland rika människor. Annat kan vara, som exempelvis en dyrare sportbil, en äkta päls, dyra smycken, äkta tavlor och äkta mattor. Dessa varor betingar ett så pass högt värde ekonomiskt sett, att de oftast inte finns i medelklassens familjer. Att resa bort till ett exklusivt resmål, där man vistas på ett extraordinärt hotell, kan för många anses vara en lyx i vardagen. Det kan även vara att resa till ett spa där man blir ompysslad från topp till tå. För att göra ett exklusivt avbrott i vardagen, unnar sig en del människor en weekendresa. Denna lyx kostar en hel del pengar och kan kanske endast göras en gång i varje människas liv.

Vissa restauranger har särskilt dyrbara rätter, såsom rysk kaviar, hummer, krabba och sådant som många räknar till lyx. Att besöka Operakällaren, där för det mesta societeten vistas, får anses vara ett lyxigt besök. Varuhus, såsom NK i Stockholm har extraordinära varor av det högre priset, vilket även det kan räknas till lyx. Dessa platser har gemene man oftast inte råd att besöka, då man måste tillhöra den välbärgade skaran av människor för att i över huvud taget kunna vistas där.

Det får även anses vara en lyx att unna sig ett extra stort bröllop. Detta evenemang skall vara ett minne för livet, men kan anordnas under mindre kostsamma förhållanden. Till de billigare alternativen tillhör det bröllop som arrangeras i samband med en borgerlig vigsel, då endast två bröllopsvittnen behövs, varför det inte är nödvändigt att man arrangerar en dyr bröllopsmiddag.