Konferensmat

Oavsett vem man är och vilka vanor man har, är mat någonting som alla behöver. Vi menar att maten skall vara en härlig och njutbar upplevelse och inte bara någonting nödvändigt för att klara dagen. Flera av de som bokar konferens har relativt väldefinierade tankar om hur ett kök skall vara för att det skall vara värt namnet. Dessa krav kan se ut på en rad olika vis. Någon söker välfylld vinkällare och en annan vill ha rustik meny och skummande öl.

Vad man än är intresserad av i fråga om mat och kokkonst, är det viktigt att man känner till vilka valmöjligheter som finns på anläggningen dit man valt att förlägga sin konferens. Svenska konferensanläggningar har rykte om sig att hålla mycket god klass om man jämför med konferensanläggningar i andra länder. Detta gäller inte minst köken!

Få Svenskar har större insikt i hur Sverige anses i fråga om matlagning och nytänkande i köket. Svenska kockar har ett gott rykte och röner stor framgång runt om i världen. Detta tycker vi att man skall vara stolt över och betona för bokare och gäster. De flesta konferenser som hålls i Sverige, har stor fokus på att kunna erbjuda exklusiv mat och fina råvaror. I synnerhet gäller detta anläggningar som är av rustik karaktär.

En lyckad konferens handlar om mer än den meny som finns att se i restaurangen. Dock är det ofta vid maten som de verkliga besluten tas, om de inte gör det på golfbanan., Skämt å sido är det ofta mellan presentationer och möten som de flesta idéerna får bearbetas till någonting genomtänkt och hållbart. Kanske är det upphovet till talesätt om att besluten tas i baren eller under en golfrunda vänner emellan.

Specialkost

Det är viktigt att man ser till att alla i sällskapet får någonting till livs. Den som har intolerans mot vissa råvaror, eller av andra skäl väljer att undvika viss sorts mat, kan ofta få nöja sig med snabbt improviserade anrättningar som i vissa fall inte lever upp till den variation som övriga gäster får åtnjuta. Vi rekommenderar alla som bokar konferens att i god tid före konferensen ta reda på eventuella önskemål om speciell kost. Detta är inte bara viktigt för att hitta rätt anläggning, utan också för att stämningen och gemenskapen skall bli den rätta. Missöden händer alla, och även den mest kunnige inom konferens har tankspridda dagar då man glömmer vissa delar av planeringen. Dock vill vi påminna om att misstag vad gäller kosten kan tas som en direkt förolämpning av de som hungriga väntar på sin mat.

Är man osäker på hur situationen är i personalgruppen kan man förslagsvis lämna ut ett formulär där samtliga får ange sina önskemål. Viktigt att ta upp är;

  • Har du några allergier? Nötter, frukt, gluten, laktos, spannmål etc.
  • Äter du kött, fisk och fågel?
  • Önskar du vegetarisk kost?
  • Önskar du vegansk kost?

Detta utgör ett bra underlag för att hitta rätt vad gäller mat under konferens.